Seboree și psoriazis neplăcute: Avem sfaturi despre cum să le tratăm

Seboreea și psoriazisul sunt boli de piele care pot apărea foarte asemănătoare la prima vedere, dar distincția lor corectă este cheia unui tratament eficient. Care sunt simptomele seboreei și psoriazisului și cum să obțineți ameliorarea cu remedii la domiciliu?
Seboreea și psoriazisul: Cum să le distingem?
Seboree (dermatită seboreică):
- Seboreea este: o boală inflamatorie a pielii neinfecțioasă cauzată de producția excesivă de sebum și creșterea excesivă a drojdiei.
- Manifestări: depuneri roșii pe piele cu solzi uleioase albe sau galbene foarte greu de îndepărtat.
- Aparitie: locuri bogate in glande sebacee, precum fata (pliurile nazolabiale, pliurile urechilor, sprancenele, marginile pleoapelor, zona mustatii), scalpul si trunchiul.
- Simptome: mâncărime și arsuri care se agravează în lunile de iarnă.
- Declanșatorii pot fi: stresul, schimbările hormonale, stilul de viață prost, imunitatea slăbită și lipsa de vitamine.
Psoriazis (psoriazis):
- Psoriazisul este: o boală dermatologică autoimună neinfecțioasă în care celulele pielii se înmulțesc de zece ori mai repede decât în mod normal.
- Manifestări: pete roz-roșii cu solzi groși și uscati care se desprind ușor.
- Apariție: coate, genunchi, abdomen, spate și scalp.
- Simptome: mâncărime, durere, răni și posibilitatea de sângerare sau inflamație la zgâriere.
- Declanșatorii pot fi: stres, infecții, leziuni ale pielii, stil de viață prost.
SFAT: Ce poate nu știați despre psoriazis sau 6 fapte care vă vor introduce în psoriazis
Cine este cel mai des afectat de seboree?
Seboreea afectează aproximativ 1 până la 3% din populația lumii, bărbații suferind de ea într-o măsură mai mare din cauza nivelului mai ridicat de testosteron. Cel mai adesea, seboreea apare la copii, și anume în copilărie și tinde să dispară până în primul an de viață, sau până la vârsta preșcolară și este tipică și în perioada pubertății. Se manifestă prin scuame sau cruste gălbui uleioase, greu de îndepărtat, care apar pe scalp, în sprâncene, în spatele urechilor, pe frunte, sub axile, pe gât sau în pliurile din zona scutecului.
La adulți, seboreea apare pe pielea corpului și pe scalp, cel mai adesea în locuri bogate în glande sebacee – în zona nasului, pleoapelor, sprâncenelor sau urechilor, la axile, pe piept și, de asemenea, între omoplaţii. Pe scalpul roșu, cu mâncărimi apar solzi grasi, lipindu-se de cap doar puțin sau deloc.
Cine este cel mai afectat de psoriazis?
Boala afectează atât femeile, cât și bărbații, poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea se manifestă la copiii sub 15 ani și la adulții între 20 și 40 de ani. Se manifestă în funcție de tipul de psoriazis, dintre care există mai multe.
SFAT: Psoriazis. Ce este și cum să-i ameliorezi simptomele cu uleiuri naturale
Tratament la domiciliu și rutina zilnică
Bolile de piele netratate pot reduce calitatea vieții, dar îngrijirea adecvată ajută la minimizarea manifestărilor acestora. Limitați declanșatorii, cum ar fi zgârierea și evitați produsele cosmetice dure. Cauta produse cosmetice fara parfum si alcool, cu o compozitie blanda si neiritanta. Tratați pielea cu sensibilitate, ștergeți-o ușor, nu o frecați cu un prosop, uscați-o doar atingând-o ușor. Ai grijă de un stil de viață sănătos – evită alimentele grase și condimentate, zahărul, alcoolul, fumatul, suplimentează cu vitamine și minerale, evită stresul și permite-ți somnul regulat și relaxarea.
Tratamentul și calitatea vieții pot fi susținute semnificativ și de produsele naturale, de exemplu uleiurile noastre BIO Bellmedi, care conțin cele mai valoroase și eficiente substanțe într-o formă concentrată. Pielea uscată și zonele afectate trebuie tratate, hidratate și frecate de mai multe ori pe zi.
Uleiuri naturale care pot minimiza simptomele
- Ulei de Nimbus – hidratează pielea extrem de uscată și crăpată, calmează pielea iritată și ameliorează psoriazisul sever
- Ulei de baobab – calmează pielea iritată și ameliorează simptomele bolilor de piele, hidratează pielea extrem de uscată a corpului și a părului
- Ulei de ciulin de lapte – este potrivit pentru tratamentul pielii care sufera de probleme ale pielii, precum si pentru pielea uscata cu mancarime a scalpului, precum si pentru prevenirea manifestarilor inflamatorii
- Ulei de cânepă – ideal pentru reducerea manifestărilor psoriazisului și seboreei datorită proprietăților sale calmante, antiinflamatorii și lubrifiante
Când este timpul să vezi un medic?
Daca pielea ta prezinta simptome ale bolii si nu esti sigur de diagnostic, sau tratamentul la domiciliu nu ajuta, este indicat sa vizitezi un specialist. Medicul pune un diagnostic, fie că este vorba de seboree, psoriazis sau altă boală, și sugerează tratament. Consultați un medic chiar dacă simptomele se agravează, cum ar fi mâncărime intensă, durere, inflamație sau când boala se răspândește în alte părți ale corpului. Dacă boala îți afectează negativ viața, atât fizic, cât și psihic, este de asemenea potrivită o vizită la medic.
Concluzie
Îngrijirea pielii extrem de sensibile și problematice necesită identificarea corectă a simptomelor și un tratament adecvat. Înțelegerea diferențelor dintre seboree și psoriazis este cheia unei îngrijiri eficiente. O rutină obișnuită acasă, folosind uleiuri naturale, poate avea o contribuție semnificativă la ameliorarea simptomelor și la sănătatea generală a pielii. O investiție în sănătatea pielii tale este o investiție în bunăstarea ta generală.