Herpes labial dureroase: cauze, prevenire și cum să le tratăm

Herpesul, cunoscut și sub numele de herpes, este o boală infecțioasă cauzată de virusul herpesului, care este purtat și transmis de oameni. Care sunt cauzele apariției sale, ce specii cunoaștem și există metode naturale care pot ajuta în lupta împotriva acestei boli neplăcute?
Ce este herpesul și ce tipuri știm?
Herpesul este o boală infecțioasă dureroasă și adesea recurentă, cauzată de virusul herpesului, care este purtată și transmisă de o persoană, chiar și eu, care are o imunitate puternică, fără niciun simptom. Virusul apare sub mai multe forme, cel mai cunoscut fiind herpesul simplex (care provoacă, de exemplu, herpes labial sau herpes genital) și varicela zoster (care provoacă zona zoster). Herpes simplex are alte două subspecii:
- HSV-1 – se manifestă de regulă în jumătatea superioară a corpului, în zona gurii și a nasului, transmis în principal prin salivă, picături în aer și contact direct cu o persoană infectată.
- HSV-2 – se manifestă în zona genitală, se transmite pe cale sexuală, sau în timpul nașterii de la mamă la nou-născut.
Manifestări ale herpesului și perioada de incubație
Virusul herpes simplex este purtat de majoritatea dintre noi, dar doar unii dintre noi îl vor arăta. De obicei ne întâlnim cu el înainte de a începe școala și de multe ori nici nu observăm asta. Doar bea dintr-o sticlă sau folosește același prosop. După fiecare infecție și depășirea acesteia, virusul se retrage în celulele nervoase și își așteaptă momentul.
Herpes rece pe buză
O herpes labială pe buză, nas sau oriunde altundeva pe jumătatea superioară a corpului poate apărea în orice moment, dacă ați avut vreodată una înainte. În acest caz, îl porți în tine și te poți infecta de la tine sau de la altcineva. Herpesul este infecțios de la izbucnire până la vindecare, iar de la debutul infecției până la primele semne de mâncărime pot trece aproximativ 2-6 zile. Se manifestă prin furnicături neplăcute, arsuri, mâncărimi sau febră, iar a doua zi apar adesea vezicule. De obicei ard sau dor, după câteva zile crapă și se formează o crustă. Herpesul labial rămâne pe buze aproximativ 7 până la 10 zile.
Cel mai mare risc de transmitere a herpesului labial este în timpul izbucnirii veziculelor, de exemplu (dacă ați depășit herpesul în trecut) și printr-un prosop sau când împărțiți același luciu de buze sau beți din aceeași sticlă cu o persoană infectată. . Transmiterea herpesului în acest fel este posibilă chiar dacă nu l-ai avut niciodată și ești sănătos, dar aici este mai probabil să fie infectat prin contact direct, de exemplu un sărut.
Herpesul genital
Herpesul genital este foarte infecțios și se poate transmite prin actul sexual (nici măcar un prezervativ nu îl va proteja 100%), un deget infectat sau un prosop. Prima etapă este arsura, mâncărimea și înroșirea membranei mucoase, urmate de formarea de vezicule și furuncule dureroase. Un fenomen însoțitor poate fi și oboseala, febra, disconfortul la urinare, cefaleea sau ganglionii umflați. Perioada de incubație a infecției inițiale este de 4 zile, dar dacă veziculele sunt foarte răspândite, tratamentul poate dura 2 până la 4 săptămâni.
Zoster
Zona zoster se manifestă ca varicelă, care, dacă ai depășit-o în copilărie, nu va mai apărea în acest fel, dar virusul rămâne depozitat în organism. Poate apărea mai târziu, de exemplu, când organismul este foarte epuizat, imunitate slabă sau cancer. Primul simptom al zosterului este arsura, mâncărimea și înroșirea pielii, care pot fi și dureroase. Ulterior, apar vezicule, care se transformă în cruste după 2-7 zile, și este posibil să aveți dureri severe ale nervilor. Zona zoster este infecțioasă în timpul etapei de formare a veziculelor, iar riscul de infecție este mai mare în special la persoanele care nu au trecut peste varicela.
De ce apare herpesul bucal?
Herpesul labial apare de obicei în perioadele de imunitate slăbită sau când trăim o perioadă stresantă. Cel mai adesea apare pe buze, sub nas sau în nas, în cazuri mai grave în jurul ochilor. Dacă o ai în corp, nu vei scăpa de ea atât de ușor. Este important să preveniți factorii declanșatori care pot trezi herpesul bucal. Acordați o atenție deosebită:
- imunitatea redusă,
- influența soarelui (ardere, radiații UV etc.),
- situații stresante sau oboseală pe termen lung,
- modificari hormonale,
- alergii alimentare.
Încercați un tratament fără chimicale
Nu așteptați mult cu tratamentul și începeți-l înainte de apariția veziculelor, adică în faza de mâncărime. Dacă nu vrei să-ți împovărești corpul cu substanțe chimice, natura oferă mai multe ajutoare sigure și eficiente, de exemplu sub formă de uleiuri BIO Bellmedi.
Ce ajută herpesul bucal?
- Arborele de ceai (arbore de ceai) – are efecte dezinfectante, previne raspandirea virusului si ajuta la uscarea herpesului, la vindecarea acesteia si sustine cresterea tesuturilor sanatoase.
- Uleiul de Tamanu – ajuta la regenerarea pielii, mai ales dupa zona zoster, calmeaza rana, care ulterior doare sau mancarime mai putin si se vindeca mai repede.
- Ulei de susan – vindecă herpesul bucal.
- Ulei de muștar – ajută la combaterea herpesului.
SFAT: 26 + 2 sfaturi grozave despre cum să folosiți uleiul de arbore de ceai
În concluzie – nu uitați de prevenire
Întărește imunitatea, acordă o pauză organismului și asigură-te că primește toate vitaminele necesare (în special grupele B, C, D), carotenoide, acizi grași omega 3 și nutrienți. Ai grijă de o dietă sănătoasă și echilibrată, incluzând pește, pui, miel, brânză, lapte, fasole, legume și fructe. Un rol important în prevenirea herpesului rece îl joacă zincul, care ajută și la vindecarea pielii, cuprul, care ucide herpesul dacă aveți suficient în sânge, și seleniul, al cărui nivel scăzut este legat de apariția frecventă a herpesului.
Evitați alimentele care reduc imunitatea. Acestea includ, de exemplu, zahăr, alcool și conserve. Limitați alimentele acide (citrice, oțet,…) și, de asemenea, alimentele care conțin arginină (ciocolată, grâu, orz, ovăz, porumb sau nuci), care este asociată cu o apariție mai mare a herpesului labial.